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Uploading of an explicit consent for a pure 
substance (1,2-dibromoethane - Afghanistan) 

 
1. "Explicit consent – search" 
 

 
 
2. Select importing country and chemical (in this case Afghanistan, 1,2 

dibromoethane) 
3. "Search Explicit Consent" 

 

 
 
4. Click on the "edit" button of the request 
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5. Change the status of the explicit consent request to "yes" or "no", depending 
if you are uploading a positive or a negative explicit consent (VERY 
IMPORTANT!) 

6. Write any notes you think may be useful 
7. Upload the explicit consent (if you upload it in the public version, it will be 

visible also in the public version of EDEXIM) 
8. "Update" 
 

 
 
 

 
 
 
 

4 

5 

6 

7 

8 



 

EUROPEAN COMMISSION 
JOINT RESEARCH CENTRE 
Institute for Health and Consumer Protection (Ispra)  
 

 

Page 3 of 3 
 

What about waivers? 
 

 If you don't receive any reply from the importing country within 60 
days from your request for explicit consent, Article 13(7) can be 
applied. If you have "evidence from official sources in the importing 
Party or other country that the chemical has been licensed, registered 
or authorised", you can send the proof by email to the European 
Commission (to Mr. Jürgen Helbig, juergen.helbig@ec.europa.eu) 
asking for a waiver from the explicit consent for that particular 
notification. If he grants the waiver, you can upload his email (proof 
that the waiver has been granted) together with the certificate to 
EDEXIM, following the steps described above (5-8), taking care of 
specifying in the notes that it is a waiver pursuant to Article 13(7), as 
it is the only way to distinguish a waiver from a "normal" explicit 
consent. 

 

   

 
 

 In case of chemicals of Part 2 (and only Part 2) to be exported to 
OECD countries you can ask for a waiver from the explicit consent, 
provided that you have the proof that "the chemical, at the time of 
importation into the OECD country concerned, is licensed, registered 
or authorised in that OECD country". Once the waiver has been 
granted by Mr. Helbig, you can upload it to EDEXIM following the 
steps described above and specifying that it is a waiver pursuant to 
Article 13(6). 

 
N.B.: Waivers are different from explicit consents!!! Waivers are 
granted on a case-by-case basis, and are only valid for one year. 
Furthermore, unlike explicit consents, you cannot use a waiver 
granted to another Member State to activate one notification of 
yours. 

mailto:juergen.helbig@ec.europa.eu

